
ELECTION LAWS AND 
POLICIES:   
Guidelines for Public Sector Employees 



PERFORMANCE OBJECTIVES 

 Participants will be able to identify common political and 
election activities that are restricted by State law and by County 
policy for public sector employees. 

 Participants will be able to identify common political and 
election activities that are allowable by State law and by County 
policy for public sector employees. 



INTRODUCTION 

 The election season is nearly upon us and Pinal County wants 
to encourage all of its employees to exercise their rights to 
participate in the election process. 

 As pubic employees, there are guidelines that must direct our 
activities both on and off the job to ensure we are not in 
violation of State election laws or County election policies.  

 This presentation should help answer most of your questions 
concerning both restricted and allowable political activities. 



SOURCE OF THE GUIDELINES?  

 There are both election laws and County policies that act as 
guidelines for public employees. 

 Arizona Revised Statute (A.R.S.) § 11-410 is the primary State 
law that defines what counties and public sector employees 
can and cannot do during elections. 

 Pinal County Policy 1.30 – Political Activity, is the County’s 
policy regulating election activity.  



RESTRICTED ACTIVITIES

Public employees may not use County:
Work-Time
Resources 

To Support or Oppose:
Measures
Candidates
Recalls 
Political Committees or Petitions

Arizona law does not specify the amount of work-time/resources used 
before a violation occurs, so a public employee may be found in violation 
even though they used a minimal amount of work-time/resources.



RESTRICTED ACTIVITIES

An elected official or any other employer of a 
public employee may not:

Require 
Direct 

Public employees to:
Prepare Advocacy Materials
Distribute Advocacy Materials



RESTRICTED ACTIVITIES

 Public employees may not distribute material 
that contains political advocacy:
While acting in their official capacity; OR
During work hours

EXCEPTION:  Public employees may, as part of their job duties,
process and distribute incoming mail addressed to specific 
employees that contains political advocacy. 



WHAT IS OFFICIAL CAPACITY?

Any of the following:  
Using your organization’s title
Using your organization’s emblem/stationary
Using your organization’s equipment
Using your organization’s vehicle
Using your organization’s website
Using your organization’s email
In uniform
While working 
Anything on behalf of the organization



OFFICIAL CAPACITY: SALARY VS. HOURLY 
 Salaried employees’ work time is not as easily measured as 

hourly workers. If the work performed falls generally within 
the job duties of the public employee, the work is performed 
in an official capacity, regardless of the time of day or 
location. 

 If a salaried employee applies for expense reimbursement 
for a function, he/she is considered “on duty.” 

 A “regular workday” may not be definable for a position, or 
may not have a specific time period. It is based on the 
activities and whether the employee is acting, or appears to 
be acting, in an official capacity. 



RESTRICTED ACTIVITIES

Activities that are undertaken in an official 
capacity (regardless of time of day or 
location): 

 Posting material for an official website.
 Approving material for an official website.
 Drafting an official publication from the organization.
 Distributing an official publication from the organization.
 Appearing at an event as a representative of a organization.



EXAMPLES OF RESTRICTED ACTIVITY

A.  A public employee who, on his own computer on the weekend, 
drafts a press release about how a measure might affect their 
agency, and signs the document with their title.

B.  A Public employee using a County printer to make copies of 
political material that may influence the vote or other political 
activities. 

C.  A Public employee using her authority or position to influence
the vote or political activities of any subordinate employee. 



PERMITTED ACTIVITIES

County employees may participate fully in campaigning and 
election-advocacy:

 While off duty;
 Out of uniform; and,
 Where it is otherwise clear that the County and its resources 

are not involved in the exercise of private political influence. 

Note:  Even off the clock, an employee may deem it wise to 
provide a disclaimer for clarity:  “To be clear, right now I am 
speaking as John Q. Public Citizen, and not as a County 
employee, when I say . . .”



PERMITTED ACTIVITIES 

When: OFF DUTY
OUT OF UNIFORM, and
AT OWN EXPENSE

Permitted Activities Include:
Express Opinions Attend Rallies

Make/Solicit Contributions Circulate/Sign Petitions
Wear Campaign Buttons Display Campaign Signs
Give Speeches as a Public Citizen (should give disclaimer)



PERMITTED ACTIVITIES 

Political material may be distributed in 
public organizations:
 IF the person doing the distribution is not on 

the job;
 IF other people would be granted equal access 

to distribute materials; AND
 IF it does not violate the Organization’s policies. 



EXAMPLE OF PERMITTED ACTIVITES

A police officer attends a meeting about a 
bond measure on his own time (i.e. while not 
“on duty”) and advocates for the measure.
The officer must announce to the audience 
that he is there in his capacity as a Citizen, 
and is not representing the police department. 



EXAMPLE OF RESTRICTED ACTIVITIES  

If at that meeting the police officer:
 Says: “As a long- standing member of your 

police department, I can tell you we need 
this money.” 

 Hands out official publications from the 
organization.

Here, despite the previous announcement, the 
police officer would be acting in his official 
capacity.



IS THIS RESTRICTED OR PERMITTED ?

I work for an elected official and want to attend 
her upcoming debate Saturday at 2:00 p.m.

A.  Can I go in my County uniform?
B.  Can I drive my County-issued vehicle?
C.  Can I videotape it?
D.  Can I show the videotape at work?
E.  Can I show the videotape to co-workers 
at my residence?



IS THIS RESTRICTED OR PERMITTED ?

Same scenario, but the event is Friday at 6:00 
p.m. and I get out of work at 5:30 p.m.

A.  Can I go in my County uniform?
B.  Can I drive my County-issued vehicle?
C.  Can I hand out campaign pamphlets?
D.  Can I tell folks when I give them the 
pamphlets that she is the best person for 
the job?



IS THIS RESTRICTED OR PERMITTED ?

Same scenario, but I do not work for the elected 
official, I work for Animal Control.  

A.  Can I go in my County uniform?
B.  Can I drive my County-issued vehicle?
C.  Can I hand out campaign pamphlets?
D.  Can I tell folks when I give them the 
pamphlets that she is the best person for 
the job?



IS THIS RESTRICTED OR PERMITTED ?

I work for an elected official who is going to have a 
fundraiser this Saturday.  

A.  The elected official asks me to help set 
up for the event on Friday.  Can I?
B.  Can I drive a County-issued vehicle to set up 
for the event?
C.  The elected official asks me to drop off 
County-owned tables and chairs for the event.
D.  Can I wear the elected official’s campaign 
button to Saturday’s event?



IS THIS RESTRICTED OR PERMITTED ?

I want to collect signatures on a petition.  
A.  I bring it to the office to have my 
coworkers sign the petition.  Can I?
B.  Can I collect signatures outside the post 
office on Saturday?
C.  The elected official asks me to collect 
signatures for him/her.
D.  Can I stand outside the office after work 
and collect signatures?



IS THIS RESTRICTED OR PERMITTED ?

I work in Fleet Services and I want to collect signatures on 
a petition to run for Mayor of Casa Grande.

A. Can I bring it to the office to have my coworkers 
sign the petition?
B. Can I collect signatures outside the post office 
on Saturday?
C. Can I collect signatures outside the post office on 
Saturday in my work uniform?
D. Can I stand outside the office after work and 
collect signatures?
E. Can I go into other County offices and collect 
signatures?



IS THIS RESTRICTED OR PERMITTED ?

I work in the County Attorney’s Office and I want to collect 
signatures on a petition to pass a bill prohibiting recreational 
marijuana.

A. Can I bring it to the office to have my coworkers sign the 
petition?
B. Can I collect signatures outside the post office on 
Saturday?
C. Can I collect signatures outside the post office on 
Saturday and tell people I work for the County Attorney’s 
Office?
D. The County Attorney asks me to collect signatures for 
his/her re-election. When/Where can I do this?
E. My favorite judge asks me to collect signatures for his 
re-election. When/Where can I do this?



IS THIS RESTRICTED OR PERMITTED ?

I work for an elected official who is making a 
campaign video. 

A.  Can I appear in the video in regular 
clothes?
B.  If so, can I make a request for a donation 
in the video?
C.  Can the video be made in or on County 
property?
D.  Can I show the video at work?



IS THIS RESTRICTED OR PERMITTED ?

I work for a County department and my Director 
asks me to drive a County vehicle in the parade.  

A.  Can I go in my County uniform?
B.  An elected asks me to place a banner on 
the car I’m driving in the parade.  Can I?
C.  An elected asks if I will take his picture.
D.  An elected asks if I will be in the picture 
with him. 



PINAL COUNTY POLICY 7.60 

Pinal County Policy, Miscellaneous Leaves with Pay

Voting - Pinal County employees may be allowed up to three* 
hours with pay to vote in primary and general elections in which 
they are qualified to vote within the State of Arizona.

*The policy states two hours; however, A.R.S. § 16-402 provides for three 
hours.



VOTING  

 The employee's pay may not be reduced for this voting 
absence. 

 The employee must apply for the voting absence prior to the 
election day and the employer may specify the hours during 
which the employee may take this absence.

 Be mindful of alternative shifts, i.e.; swing shift, 9-80 shift, 4-
10 shift, and graveyard shifts. 

 Supervisors should be aware of polling hours in the local area. 



WHEN IS EMPLOYEE PAID FOR VOTING TIME

If there are less than three consecutive hours between:

 The opening of the polls and the beginning of the employee’s 
regular work shift; OR

 The end of the employee’s regular work shift and the closing of 
the polls.

 The employee may be absent for such a length of time at the 
beginning or end of his work shift that, when added to the time 
difference between work shift hours and opening or closing of 
the polls, will provide a total of three consecutive hours. 



EXAMPLES

Polls open at 6:00 a.m. and close at 7:00 p.m.

Employee works 7:30 a.m. to 5:00 p.m. Yes/No
Employee works 9:00 a.m. to 6:00 p.m. Yes/No
Employee works 6:00 a.m. to 6:00 p.m. Yes/No
Employee works 6:00 p.m. to 6:00 a.m. Yes/No

Yes/No, the time should be paid as leave with pay?

(The employee may be absent for such a length of time at the beginning or end of his work shift that, when added 
to the time difference between work shift hours and opening or closing of the polls, will provide a total of three 
consecutive hours.)



HANDOUT 

The Hand-out for Allowable and Restricted 
Political Activities

The handout is for your retention as a quick reminder of the basic 
guidelines that help direct our activities as public sector 
employees during the election season. 



Q & A

Questions? 



THANK YOU! 


